Selin Aktan biyografisi

Fotoğrafım
istanbul, Türkiye
Selin Melek Aktan, Cerrrahpaşa Tıp Fakültesindeki eğitimini tamamladıktan sonra İngiltere'de College Fashion Design bölümünü bitirdi. Belçikalı bir galeri sahibinin sergi teklifi ile profesyonel sanat hayatına başladı.Anadolu motif ve renklerinden esinlendiği ''orientalpopart koleksiyonuyla 2004 Zurih Art Show'un en avangard sanatçısı seçildi.Çalışmalarını Yunanistan Bulgaristan, Isviçre,Fransa, İtalya Polonya,Avusturya ,Danimarka, Mısır, LosAngeles,NewYork, Miami' de sergileyen Aktan'ın eserleri 2009da USA Museum of the Americas koleksiyonuna alındı. İtalya'daki İnsan Hakları sergisine davet edilen Aktan'ın''Savaşta Çocuk''eseri Caserta Müzesine alınırken,bu konudaki yazısı Amerika'daki surfax tarafından dünyayı besleyen en iyi makaleler arasına seçild.2007 de yayınladığı ''Aşk Selinde Uçuşan Melekler''şiir kitabı ÇYDD yararına satılan Selin,2010da eğitim projelerine destek vermek amacıyla söz ve müziği kendisine ait ''Rüzgarlara Fısıldadım ' 2012de ise ''Şaka gibi herşey''albümlerini çıkarttı.Aktan 2010 da Nişantaşı'nda Apeiron Artplus Galeriyi kurdu.

9 Ocak 2010 Cumartesi

Rüzgarın Melek kızı

Sozcumagazin genel yayın müdürü Haluk Ozcelik'in 8 ocak 2010 daki köşe yazısının konusu Selin Melek Aktan. .
O Selin Melek Aktan
Sıcak bir haziran günü iş adamı bir baba ile ev hanımı bir annenin üçüncü ve en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi..

O sırada evlerinin karşısındaki camide Cuma ezanları okunduğu için babası ‘’kızım meleklerin yeryüzünde bol olduğu bir saatte dünyaya geldi’’dedi ve ona Melek ismini verdi.
Düş dünyası zengin bir çocuktu.
3 yaşındayken yüksek sesle elindeki gazeteden bir şeyler okuduğunu gören bir aile dostları annesine,şaşkınlıkla ‘’bu yaşta ,nasıl okuyabiliyor ‘’dediğinde genç kadın gülümseyerek, ’’hayır okuma bilmiyor,anlatıyor’’dedi.
Okuma yazma öğrendiği andan itibaren de kitaplar en yakın arkadaşı oldu. Geceleri uyumadan önce annesine büyüyünce fakir çocuklara nasıl yardım edeceğini anlatırdı. 12 yaşındayken babasını kaybetti. Ailesi çalışkan be başarılı bir öğrenci olduğu için ona doktorluğu çok yakıştırıyordu. Kazanamam zannettiği Tıp Fakültesini ilk tercih olarak yazdı ve Türkiye’de 50.olarak üniversite imtihanlarını kazandı. Oysaki o güzel sanatlarda okumak istiyordu.Üniversite 1.sınıfta evlendi. Kutsal bir mesleğe sahip olmakla,gönlünün istediği mesleği yapmak arasında ikilemler yaşayarak fakülteyi bitirdiğinde evliliği de bitmişti.
Henüz geç değil diyerek Londra’ya gitti ve moda tasarımı okudu.
Ünlü Fransız modacı Christian Lacroux ile çalışmak için teklif aldı ama ülkesine dönmeyi tercih etti.

Farklı kültürleri tanımak için dünyanın dört bir tarafına seyahat etti ve Asya,Avrupa,Afrika,Güney Amerika,ve Kuzey Amerika ‘da neredeyse görmediği ülke kalmadı.

Daha sonrasında heykeltıraşlık, ressamlık,yurt dışında ardı ardına açılan sergilerle uluslar arası sanat piyasasında tanınan bir isim olmak ve ülkesini onurlandıracak pek çok başarıya imza atmak geliyor..
Eserleri Salvador Dali’nin heykelleri ile birlikte sergilenen,uluslar arası showlarda en avangard sanatçı seçilen,tabloları Amerika ve Avrupa’da müzelere alınan bir sanatçı oluyor Selin Melek Aktan.
2007 yılında Aşk Selinde Uçuşan Melekler isimli bir şiir kitabı çıkarıyor ve gelirini ÇYDD ne bırakıyor. Bir sanat eleştirmeni onun için’’fenomen , yani eşi benzeri az görülen biri,anlatmak zor tanımanız lazım’’demiş.
Ne kadar doğru bir tarif.
Sevgi dolu, ışıl ışıl, rengârenk.
Özgür ve özgün bir isim.
Ona rüzgarın kızı diyorlar.

Çünkü yaratıcılıkta sınır tanımıyor,kendini ifade edecek her sanat dalına el atıyor ve yaptığı her işte başarıyı en üst noktadan yakalıyor. Gazetecilik hayatım boyunca sanatçı olduğu iddiasında olan pek çok kişi ile tanıştım.
Ama hiç birisi beni sitemizin köşe yazarı Selin Melek Aktan kadar şaşırtmadı.
Nedir beni en çok etkileyen derseniz,bunca başarıya ve gün görmüşlüğüne rağmen hala muhafaza ettiği çocuk ruhu,güler yüzü ,nezaketi ,inanılmaz bir öz veriyle çalışması, sadece kendisinin değil tüm sanat dünyasının hak ettiği ilgiyi görmesi için verdiği mücadele.
Öyle saf bir enerji.Kötülüğe dair hiçbir şey bulaşmamış onun ruhuna.
Selin Melek Aktan ile beraber Eskişehir de yaptığı çalışmalar sırasında iki seyahatimiz oldu.
Onun bütün gün süren yorucu bir tempodan sonra bile ,gece yarılarına kadar oturarak gözlerinden uyku akmasına rağmen ,diğer sanatçılarla ilgili kendisinin hiç içinde olmadığı haberleri girmek için nasıl çalıştığını gördüm.
Kimsenin dedikodusunu yapmaz,hatta yanında dedikodu yapıldığı zaman o masadan kalkıp gider.
Herkesin emeğine saygılıdır.
Büyük küçük demez her insanı bir değer kabul eder. Başınız sıkıştığı anda yanınızda olacağını bildiğiniz bir insandır Selin.
Türkiye’de başarılı insanlar kıskanılır,ayakları kaydırılmaya çalışılır.
Ama ben Selin Melek Aktan kadar sevilen bir sanatçı görmedim.
O sevgisiyle insanlığı kucaklamış durumda.
Işığını almış yürüyor ve etrafını aydınlatıyor. Karanlıktan,kötülükten , negatiflikten bunalmış herkes bu ışığa sahip çıkıyor. İyiliğe hasret kalmışız.
Bir tek insan hayatın içinde bir fark yaratır mı? Yaratırmış demek ki.
Yazdığı her yazı için binlerce teşekkür maili geliyor sitemize.
Söylenemeyenleri söylüyor,dünyadan birikimlerini aktarıyor, yumuşak üslubuyla hep doğruları,iyi olan değerleri savunuyor. Mütevazılığı,şeffaflığı ,içtenliği ,doğallığı ,nahifduruşuyla ektiklerini biçiyor Selin .
O dünyaya,dünyada ona kucak açtı.
Uluslar arası pek çok başarıya imza atan ve yurt dışında yaptığı çalışmalarla, sergilerle Türkiye’nin gururu olan Selin,şimdi de eğitim projelerine el attı.
Şarkı sözleri yazdı,onları besteledi ve bir single çıkardı. Tüm geliri eğitim projelerinde harcanmak üzere.
İnsan ona bakınca hayata olan güvenini tazeliyor ve Türkiye’de hala iyi şeyler olabilir diyor.Unutulan değerlere sahip çıkıyor O.
Farkıyla fark yaratıyor hayatımızda.
Teşekkürler Aktan.

Hiç yorum yok: